Saveti za bezbednu trgovinu na Internetu

Izbegavajte zaključenje poslova sa ljudima koji bez razloga izbegavaju ili odbijaju da se sa vama lično vide ili čuju telefonom ili koji izbegavaju da Vam saopšte ime i prezime.

Pre nego što od nekog nešto kupite dobro se raspitajte o onome šta kupujete i ako je moguće o onome od koga kupujete.

Budite obazrivi kod oglasa gde nema slika predmeta prodaje ili je postavljen samo logo proizvođača. Zatražite sliku dela pre kupovine ili slanja.

Poslujte lokalno, sa ljudima koje možete lično da sretnete (ovo je najsigurniji način poslovanja, međutim nekada nije sasvim moguć).

Izbegavajte kontakt sa stranim licima koja Vas kontaktiraju iz inostranstva (van bivše YU).

Ne uplaćujte novac unapred.

Ne uplaćujte novac licima u inostranstvu preko Western Union-a ili drugih organizacija za prenos novca. Oni koji to od vas traže, najčešće su prevaranti.

Ako je ponuda suviše dobra da bi bila istinita onda budite posebno oprezni jer najverovatnije nije istinita.

Prijavite sumnjive situacije i tako pomozite drugima.
U kojim slučajevima treba biti posebno obazriv:

- Kod uplaćivanje kupljene robe unapred na broj telefona.

- Kod uplaćivanje kupljene robe unapred preko banke ili u pošti. Oni kupci koji insistiraju na takvom načinu finansijske transakcije najčešće imaju loše namere.

- Ukoliko prodavac pokušava da izbegne direktan susret odnosno plaćanje robe pri preuzimanju to je znak za uzbunu.

- Kapara, gde prodavac traži da mu se uplati relativno mali iznos kapare kako bi poslao određenu robu. Kupac naravno ovo prihvata jer je u pitanju relativno mali iznos, ali sa obzirom da je prevara učinjena na malom iznosu kupcu se ne isplati gonjenje prodavca.

Sajt polovni-delovi.com ne odgovara za tačnost sadržaja oglasa. Tačnost podataka u oglasu je isključivo u nadležnosti lica koje je postavilo oglas. Svaka transakcija koju obavite putem sajta polovni-delovi.com je isključivo između Vas i osobe koja je postavila oglas, stoga sajt polovni-delovi.com ne snosi nikakvu odgovornost.